fredag 2. april 2010

Påske-hva faen er det ??



Fant denne på bloggen til Morten Larsen..
Og syns den var bra!!

Jeg er sikker på at 90 prosent av dere ikke vet hvorfor vi feirer påske. (Jeg husket det heller ikke før jeg sjekket det opp på nettet. Haha.) De fleste av oss forbinder påsken med påskeegg og skolefri, langfredag, skjærtorstag og påskedag. Men hva er egentlig alle disse dagene som dukker opp i påsken. Og hva er påske? Jeg har svaret!

Påsken er sammen med julen den mest sentrale kristne høytiden, og vi feirer påske til minne om Jesu Kristi lidelse, død og oppstandelse. Slik som muslimene feirer ramadan en gang i året med "Sawm", har også de kristne sin store fastetid som starter på onsdag i den syvende uken før 1. påskedag, og varer i 40 dager. Dog er det ikke så mange som legger vekt på fasten lenger. Den kristne fasten innebærer perioder med bønn og stillhet i tillegg til at de troende holder seg unna underholdning, nytelse og fest. Viktigst er det uansett at fasten er en åndelig forberedelse og meditasjon. Faster du?

Forut for påsken markeres også "den stille uke", som kanskje mange av dere ikke har hørt om. Dette er i alle fall en betegnelse på tiden mellom palmesøndag og påskedag. Denne uken kalles også "den hellige uke" og "den store uke". Etter påskesøndag kommer påsketiden som varer fram til pinse.




Ord og uttrykk:

Palmesøndag: Opptakten til feiringen av påsken starter med palmesøndag. I kristen tradisjon er palmesøndagen feiringen av Jesu inntog i Jerusalem søndagen før korsfestelsen. Navnet palmesøndag kommer av evangelienes beretning om at folk strødde palmegrener foran Jesus da han red inn i byen.

Skjærtorsdag: Denne torsdagen i påsken feirer de kristne Jesu siste måltid med disiplene før korsfestelsen. Og det var slik vi startet innføringen av nattverden. Selve ordet skjærtorsdag kommer av norrønt og betyr "renselsestorsdag".

Langfredag: På langfredag markerer man i kristen tradisjon dagen da Jesus Kristus døde på korset. Navnet kommer av at denne dagen var Jesu lengste dag. Du har kanskje lagt merke til at på denne dagen er det forbudt å sende reklame på TV og i radio? Dette er nettopp fordi denne helligdagen håndheves svært strengt i Norge. Det samme gjelder påskedagen og andre påskedag.

Påskeaften: Denne dagen betyr "hellige lørdag" , og er dagen før påskedag. Tradisjonelt markerer man denne dagen på en stille måte, gjerne med faste og meditasjon.

Påskedag: Denne dagen kalles også første påskedag og feires til minne om Jesu oppstandelse. Dette er også dagen alle småbarn er spente på for å se om påskeharen har vært der med påskeegg.

Andre påskedag: I Norge er vi så heldig at dette også er en helligdag. Andre påskedag faller på første mandag etter påskedagen.

Visste du at for de fleste kristne er påsken vikrigere enn julehøytiden?





Visste du hva påske var før du leste dette? Vær ærlig nå!
Ikke tro jeg er nerd eller noe som gidder å skrive dette, men har gått å tenkt på hva det var vi feirer påske for, og jeg klarte ikke å få det ut av hue mitt. Haha. Gå på skolen og imponer læreren nå!
Gleder du deg til påske?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Ligg gjærne igjen en hilsen eller komentar om hva dere synes om bloggen min.